Тарілка квіткова, або Квіти в кулінарії

1

Квіти можуть служити не тільки в якості прикраси кімнати або подарунка на день народження. Деякі з квітів частенько застосовуються як вишукане доповнення до страви. Ще в античних країнах (Єгипті, Римі, Греції) пелюстки додавали в їжу. Зараз страви з додаванням квітів зустрічаються в національній кухні будь-якого куточка землі. Вишукані страви можна спробувати в Європі, Азії, Австралії. Найбільш популярні квіти, які використовуються в якості прянощів: гвоздика, лаванда та ін. Але іноді є і більш незвичайні інгредієнти.

Каперси

Каперси, схожі на оливки з хвостиком або екзотичні ягоди, є нерозпустилися бутонами каперсника. Перші страви з їх використанням придумали ще античні греки й араби. Але для них це було, скоріше, ліки, ніж частування: тоді вони не могли позбутися гіркоти цих бутонів. Їх вживали в їжу як засіб при лікуванні підвищеного тиску, болю в серці, проблем з суглобами. Зараз люди навчилися маринувати ці бутони так, щоб використовувати їх в кулінарії.


Каперсник – невибагливий чагарник, бутони якого можна використовувати в кулінарних цілях

Каперси підвищують чутливість смакових рецепторів, тому страва здається нам смачніше. Вони володіють гострим і терпким смаком. Поєднуються мариновані пуп’янки з м’ясом, рибою. У подрібненому вигляді їх можна додавати в салати (наприклад, олів’є) або супи. Також каперси – гарне доповнення до соусів. Деякі гурмани роблять з ними бутерброди, пироги і солодкі десерти. Каперси – відмінний засіб для профілактики багатьох хвороб. Вони борються зі старінням організму, тому рекомендується частіше додавати їх в раціон.


Мариновані каперси люблять мінімальну термічну обробку: при сильній температурі вони втрачають свої властивості

Салат з каперсів і креветок

– Відварні креветки (1 кг)
– Відварну картоплю (0,5 кг)
– Курячі яйця (4-5 шт.)
– Каперси (100 г)
– Зелень
– Сіль і майонез за смаком

Варені яйця і картоплю нарізати кубиками, додати креветки і каперси. Заправити салат майонезом, посолити і прикрасити нарізаною зеленню петрушки або кропу.


Каперси поєднуються майже з будь-якими продуктами: грибами, рибою, яловичиною і навіть макаронами

Гвоздика

Гвоздика являє собою розкрилися квіткові бруньки екзотичного гвоздикового дерева. Вона володіє яскравим пряним смаком і сильним ароматом. При цьому різні частини гвоздики володіють різними властивостями: капелюшок надає тонкий аромат, а черешок – пекучість. У кулінарії її можуть застосовувати як в цілому вигляді, так і в молотом.


Батьківщиною гвоздикового дерева є Молуккські острови

Цілі бутони найчастіше використовують для ароматизації спиртних напоїв (лікерів, настоянок, глінтвейнів), маринадів для консервування (грибні, фруктово-ягідні).

Мелену гвоздику додають в суміш спецій масала, широко поширену не тільки в Азії, але і по всьому світу. У поєднанні з перцем пряність використовують для приготування м’ясних, рибних, грибних страв. Разом з нею можна гасити яловичину, баранину, свинину. Соус з меленою гвоздикою підкреслить смак курки, індички.

У поєднанні з корицею гвоздику застосовують для приготування солодких страв (пудингів, компотів, печива, пирогів та інших кондитерських виробів). Також її можна додавати до каш і варення.


Хороша Гвоздика в м’ясних стравах з субпродуктів: паштетах, холодцах, зельцах

Гвоздика – дуже сильна пряність, тому використовуйте її з обережністю. Якщо переборщити з кількістю спеції, переб’ється натуральний смак продуктів, а будь-які інші прянощі загубляться на її тлі.

Гвоздика терпима як до холодних температур, так і гарячим. Смак її залишається завжди незмінним, але ось аромат при підвищеній температурі може швидко зникнути. Тому при готуванні слідуйте правилу: чим більш тонкий аромат ви хочете отримати, тим пізніше додайте в блюдо спецію. Особливо будьте уважні при добавці гвоздики в страви до теплової обробки (наприклад, кондитерські вироби).

Запечені яблука з корицею, медом і горіхами

– Яблука
– Волоські горіхи
– Мед
– Ізюм
– Гвоздика, кориця та інші прянощі за смаком

Зріжте верхівки яблук видаліть серцевину. Змішайте мелені горіхи, родзинки, спеції і залийте цією сумішшю яблука. Помістіть їх у форму для запікання і полийте зверху медом. Запікайте при температурі 180 °С, поки яблука не стануть м’якими. Час від часу поливайте готується десерт сиропом. Подавайте до столу, поки блюдо не охололо.


Печені яблука – легкий у приготуванні і дуже смачний десерт

Суданська троянда

Гібіскус сабдарифф має багато назв: мальва, суданська роза, каркаде. Вирощується рослина в Судані, Китаї, Шрі-Ланці, Індії, а в нашій країні воно з’явилося недавно, і найбільш часто ми використовуємо його для заварювання ароматного, трохи кислуватого чайного напою. Для цих цілей беруться висушені пелюстки і чашечки квітки, які можуть продаватися як на вагу, так і фасованими в чайні пакетики.


Яскраві пелюстки суданської троянди багаті вітамінами і антиоксидантами

Суданську троянду можна використовувати не тільки для приготування чаїв або відварів. Вона добре підходить для желе, джему, варення або компоту. Свіжі стебла, пагони і пелюстки додають у салати, супи та другі страви.

Розварені пелюстки, що залишилися від заварки, можна з’їсти: вони благотворно впливають на організм. Рослина відома тим, що зміцнює імунітет і судини, покращує зір. Згідно з легендою, Клеопатра приймала ванну з відваром з троянд і саме це надавало її шкірі м’якість і красивий відтінок.


Заварені пелюстки суданської троянди можна використовувати як маски для обличчя

Джем з суданської троянди

– Пелюстки суданської троянди (30 г)
– Желатин (20 г)
– Цукор за смаком
– Вода (0,5 л)

Прокип’ятіть пелюстки протягом 5 хвилин, додайте цукор. Остудіть відвар і додати желатин. Поставте блюдо в морозильну камеру для швидкого застигання. За смаком такий джем схожий на смородинове варення.

Пелюстки фіалки і троянди

Пелюстки фіалки запашної, ніжні та ароматні, мають приємний смак і часто використовуються в кулінарії. З зацукрованих квітів виходить незвичайне прикраса для тортів або десертів. Їх також можна використовувати як добавку до морозива, пудингу, збитим вершкам і кремів.

Великі пелюстки фіалки і листя додають у салати або заварюють з них чай.

З рожевих пелюсток можна приготувати вишуканий делікатес: варення або джем з троянд виходить смачним і ароматним. Зазвичай для такого десерту беруть сорт рожевих або бузкових троянд. Наприклад, підійде «Трендафил». Зібрані для десерту пелюстки краще зберігати в холодильнику, а перед приготуванням їх потрібно «перетрусити»: це дозволить прибрати залишилися тичинки, непридатні для варення.

Рожеве варення

– Пелюстки троянд або шипшини (150-200 р)
– Цукор (1 кг)
– Вода (0,5 л)
– Лимонна кислота (5-8 м)

Додайте цукор у воду і закип’ятіть. Пелюстки промийте і опустіть в киплячий цукровий сироп. Варіть до готовності. Перед закінченням варіння додати лимонну кислоту. У готове варення киньте кілька свіжих пелюсток для яскравості кольору.


Варення з троянд популярно в східних країнах. У Туреччині воно називається «гюльбешекер»

Тут описані далеко не всі квіти, які можна використовувати в кулінарії. Сюди ж можна віднести сонячні кульбабки, ароматну лаванду, різнокольорові хризантеми, яскраву герань. Крім оригінальних смакових якостей, багато квіти мають лікарським ефектом. Не бійтеся пробувати нові смаки, експериментуйте та робіть ваші страви різноманітними і незвичайними.

квіти Екзоти Жінці Поради Дизайн